www.dado-music.com - Muzička radionica Dado-music, Bihaćki festival narodne muzike i Sevdah Fest "Bihać 2008."

redesigned by studio 2T, `08.
  Novosti - aktuelnosti - novosti - aktuelnosti -
  
   UČESNICI FESTIVALA NARODNE MUZIKE
   „Bihać 2012“


   01. Saradnik
   02. Carneval
   03. Lili
   04. To je to
   05. Znam sve
   06. Dosta je
   07. Zagreb
   08. Black
   09. Sarajevo
   10. SA-RI
   11. Kazna
   12. Ritam
   13. Prijatelj
   14. Bišćanka
   15. Mrvica
   16. Ponovni pokušaj
   17. Kozarac
   18. Bugarka
   19. Miraz
   20. Uspjeh
   21. Šamija
   22. Modrac
   23. Jaka
   24. Vrijeme
   25. Bratski
  

  ***********************************************************************
  Uzgredni zapisi Vehida Gunića:
   
Dilvad Felić Dado

  
  
U njegovom silnom angažmanu uopće ne prepoznajem ni trunak želje da u tome ogromnom zahmetu i finansijski hajruje

                         Dado: Festival se mora održati  
 
Dugo su mi neke dobronamjerne, a neupućene kolege, pripisivale jetku i lucidnu misao o novinarstvu koje je naljepša profesija na svijetu ako se na vrijeme napusti.

Nisam bio toliko lucidan i mudar da smislim takvu sjajnu misao, ali sam u nekoj poodmakloj novinarskoj dobi čuo da je tu misao izrekao profesor Sergije Lukač, jedan od najvećih novinarskih erudita koje sam za života upoznao. Bio je sportista, bio je najobrazovaniji sportski novinar i bio je jedan od briljantnih novinarskih pedagoga i profesora teorije i prakse novinarstva. Imao sam sreću i priovilegiju da sam se mogao smatrati njegovim prijateljem.

Prvu priliku sam iskoristio da ga pitam kada je izrekao tu uzbudljivu misao o novinarstvu. Rekao mi je kako bi i on bio ponosan da je baš tako nešto smislio o novinarstvu, ali nije. Rekao mi je da ta cinična misao pripada Moši Pijade, nekada slavnom novinaru, slikaru, utemeljivaču TANJUG-a i bliskom saradniku druga Tita. Sada, eto, i to znamo, ali ne znamo zašto je ovom autoru potreban ovakav i ovoliki uvod za kaziovanje koje slijedi.

Potrebno je stoga što je u meni opet progovorio onaj staromodni novinar koji je podučavan da svako pisanje mora imati svoj rezon deter, povod, razlog, aktuelnu kopču. Eto, ta kopča je razlog i povod za ovaj tekst. Upravo danas, dok u rukama držite najnoviji broj Expressa, dakle ovoga četvrtka u Bihaću se održava pravi veliki, pa, moglo bi se reći, na ovim nesretnim balkanskim prostorima i jedinstveni festival sevdalinke SEVDAHFEST 2011.

Ono što nisu kadri ili neće da organizuju država, federacija, ministarstva, kantoni, kantonalna ministarstva i općine, kadar je on Dilvad Felić Dado, fajter, hazarder, zanesenjak, entuzijasta, muzičar (vrhunski), muzički producent (vrhunski), ton-majstor (vrhunski), autor oko hiljadu pjesama u narodnom duhu (među kojim ima i vrhunskih), dakle taj bihaćki luđak (u pozitivnom smislu, ako takav smisao uopće postoji), dakle taj bihać luđak upustio se u pomalo samoubilačku avanturu - organiozaciju velikog muzičkog festivala sevdalinki.

Samo za festivalsku scenu ulozio je oko 50.000 KM kojih nema. Svu porodicu kao i bližu i dalju rodbinu natjerao je u kredite i dugove, ali festival se mora održati. Samo što je otplatio jedan dug, ili samo što su rođaci otplatili kredite, dospijevaju novi krediti, novi dugovi i -  novi festival. Dilvad Felić ide samo dalje.

I, što je najinteresantnije, uspijeva organizirati festivale kakvih se ne bi postidjeli ni mnogo veći kulturni centri od Bihaća, ako takvi centri uopće postoje. Za mene je danas Bihać centar svijeta, jer se u njemu, uz ogromna samoodricanja, dakle žrtvovanja Dilvada Felića, održava pravi veliki festival prave pjesme. A prava pjesma je sevdalinka, lirska pjesma jedinstvene ljepote da joj ravne nije u cijeloj Europi.

Dilvad Felić je rođen i odrastao u Bihaću, dakle u gradu tvrde krajine u kojem se uvijek više držalo do pjesama o krajiškim junacima, o kabadahijama i borcima za pravdu, o onima koji se bore za svoj dio sunca pod nebeskom kapom, negoli do lirskih, tanahnih ustreptalih duša iza mušebaka i njihovih ljubavnih žežnji za onom ili onim onkraj avlije i sokaka i susjedne mahale ili „negdje u daljine". Ta naša prekrasna lirska pjesma, ta naša sevdalinka, odavno nije bila ugrožena kao danas, kao što je, uostalom, ugrožen i narod koji tu pjesmu doživljava kao lirski životopis svojih duša.

Mislim na bosanske muslimane, ali mislim i na pravoslavce i katolike koji, također, ovu pjesmu počesto doživljavaju i baštine, pa i stvaraju kao svoju. Ako je, prema tome, krajnje vrijeme da se na valjan način zabilježi, sačuva i spasi od zaborava barem ponešto od te naše kolektivne darovitosti, onda je to sigurno i način za koji se opredijelio radoznali i uporni Dilvad Felić.

U njegovom silnom angažmanu uopće ne prepoznajem ni trunak želje da u tome ogromnom zahmetu i finansijski hajruje, nego upravo fanatičku želju da se makar ovako sačuva naš vrhunski lirski dragulj - sevdalinka. Svemu tome večeras ću svojim prisustvom posvjedočiti. Pa, zar takvom čovjeku, već i zbog same takve činjenice, nije mjesto u Art kući sevdaha, u muzeju sevdalinke za koji Dilvad Felić, ukupnim svojim djelovanjem. već regrutuje i žive eksponate i muzičko-poetske uratke koji će ostati.
   
Upitao ga jedan od večerašnjih učesnika SEVDAHFESTA za finansijski aspekt svoga nastupa na večeri sevdaha. Bihaćki šeret mu je odgovorio:
   
- Bihać i ja ćemo te dočekati raširenih ruku i radosnog srca! Šta ćeš više!?
   
- Ništa - odgovorio je pjevač.
   
Bihać će večeras raširiti ruke Samiri Zulić, Avdi Mulahasanoviću, Mustafi Šantiću, Mersi Miljković, Fadilu Gračiću, Ivanu Grubešiću, Edini Kapetanović, Erminu Redžiću Bubiju, Adnanu Nezirovu, Esi Baliću, Kemalu Kuduzoviću, Vinku Brnadi, Hasibu Murtiću, Feridu Avdiću, Ibrahimu Jukanu, Ahmetu Bajriću, Bahriji Hadžialić, Rizi Hamidoviću, Nihadu Alibegoviću, Muhamedu Mujkanoviću, Seji Pitiću, i Enesu Begoviću.
   
Mene uglavnom svugdje dočekuju raširenih ruku. Od toga se može životariti, a ja još uvijek želim živjeti iako je i život, što bi rekao pokojni Duško Trifunović, postao masovna pojava. Ja sam dio te masovne  pojave. Dilvad će to znati cijeniti, kao što, uostalom i ja, kao strastveni baštinik i čuvar sevdalinke, cijenim njegov napor da uz toliko samoodricanja spašava narodne stečevine za koje je znameniti Bošnjak dr. Safvet-beg Bašagić prije tačno stotinu godina rekao:

"...Ipak imade nešto što nije prolazno, što ne može ni puki slučaj, ni najljući neprijatelj uništiti, a to su umotvorine koje mi zovemo literaturom. U tome carstvu ni sila, ni slučaj, ni zub vremena ne može pomračiti umne stečevine naroda koje je privrijedio kad je pobijedio varvarstvo i neznanje..."
   
Takvom trijumfu narodnoga Duha jedinstveni Dilvad Felić daje vlastiti, nesamjerljivi doprinos. Pokušavam biti proputnik takvih njegovih i dirljivih i veličanstvenih i ideja i želja.
   (preneseno iz Magazina EXPRESS)
   ...............................................................................................................
 
  Gala muzičke noći Festivala Bihać ´10.    
   Zlatni mikrofon Šekiju Bihorcu

   Bihać, 23.09.2010.- Pred ponoć su ugašeni reflektori i kamere na festivalskoj sceni,a učesnici i gosti Festivala Bihać 2010. su nastavili druženje na after party u Restoranu "Čardak na Uni".
   Osim organizatora, koji knjiži sada već i po 16. put jedan zaista spektakularan muzički događaj, sjajne bihaćke publike i zadovoljnih pjevača, ove noći, vjerovatno je najsretniji Šeki Bihorac. Njemu je stručni žiri dodijelio zlatni mikrofon i pobjedničku titulu Zlatnu plaketu. Osim toga, Šekiju je pripala i Zlatna plaketa Direkcije festivala, koja mu je dodijeljena u ime svih izvođača koji su jedinstveni da je ove noći Šeki Bihorac bio najbolji među njima.
   Druga nagrada stručnog žirija pripala je Zehri Bajraktarević, a treću dijele Dženana Nezirov i Mujo Isanović.
   Po glasovima publike pobjednik je također izvrsni Šekib Mujanović. Drugu nagradu publika je dodijelila Gumenom, a treću Seji Kalaču.
   Zlatna plaketa za najmlađeg učesnika pripala je 15-godišnjem simpatičnom Fenzy-u. Najbolji scenski nastup imala je Džulijana. Iznenađenje Festivala je Edin Begović, a Otkriće Festivala Samir Šujak. Najbolji debitant je Mateo. Nagradu medija osvojio je Saša Jelić. S pjesmom Šta će meni zlatni dukati, Fahrudin Buljubašić-Faks je najbolji interpretator,, a Mira Medan je postala najbolja interpretatorka pjevajući Hej, ti noći... Najbolji aranžman imala je pjesma Ožiljci u izvedbi Igora Aštalkovskog, a pjesma Mijenjam adresu u izvedbi Sakiba Ahčića-Sake nagrađena je Zlatnom plaketom za najbolji tekst.
   Ovom prilikom Asku Buljubašiću je uručena Zlatna plaketa za očuvanje sevdaha.
   (pogledajte SLIDE SHOW >>)
   

   Sevdalinka živi na svim kontinentima
   
   Bihać, 22.09.2010.- Bez obzira da li su došli iz Amerike, Kanade, zemalja iz EU ili našeg okruženja, učesnici ovogodišnjeg 3. Sevdah Festa su jednako, sa punom dušom, pjevali sevdalinke, a u ćaskanju izvan pozornice, svjedočili koliko je sevdalinka cijenjena širom svijeta da se nerijetko zapjeva i na engleskom, francuskom, njemačkom, ali najčešće na svom izvornom jeziku, jer stranci jednostavno ne mogu tako dobro prevesti riječi ove izvorne bosanskohercegovačke pjesme, da bi svojim sunarodnicima pjesmom prenijeli snažne poruke ljubavi i najtananijih emocija sa ovog dijela Balkana. Ovo potvrđuje značaj Bihaćkog festivala koji se ustanovio u moćnog čuvara jednog od najznačajnihih muzičkih, bolje reći kulturoloških bisera Bosne i Hercegovine. Ovako bi se možda mogla najkraće opisati protekla večer sevdaha i sevdalinki Bihaćkog festivala.
   (pogledajte fotografije sa Sevdah Festa 2010.>>)
   
   *****************************************************************
   Pogledajte spiskove izvođača >>
 
   Generalni medijski pokrovitelj BHRT, generalni medijski prmotor Expres, a medijski promotori gotovo svi najeminentniji RTV centri i pisani mediji iz regiona.
   *****************************************************************
   Music-Fest Wien-Bihać 2010.
 
 
-------------------------------------------------------------
  UČESNICI SEVDAH FEST-a „BIHAĆ 2010“ 
   Srijeda, 22. septembra 2010. - Dvorana "Luke", u 20,30 sati
   
   
01. Muhamed Mujkanović
   02. Šerif Konjević
   03. Enes Begović
   04. Ahmet Bajrić
   05. Nedžad Imamović
   06. Ibrahim Jukan
   07. Ermin Redžić-Bubi
   08. Nusreta Kobić
   09. Esad Kovačević
   10. Vinko Brnada
   11. Mustafa Šantić
   12. Ante Prkačin
   13. Džavid Pamuković
   14. Hasib Murtić
   15. Ringo Hamidović
   16. Nihad Avdić-Nido
   17. Kemal Kuduzović
   18. Enko Midžić
   19. Tufo Veletanlić
   20. Faik Čavalić
   21. Azra Husarkić

   
   UČESNICI FESTIVALA
   
NARODNE MUZIKE „BIHAĆ 2010“

   Četvrtak, 23. septembra 2010. - Dvorana "Luke", u 20,30 sati
   
   
01. Šekib Mujanović

   
02. Zehra Bajraktarević
   
03. Šeki Bihorac
   
04. Sejo Kalač
   
05. Džulijana
   
06. Saša Jelić
   
07. Dženana Nezirov
   
08. Fahrudin Buljubašić-Fax
   
09. Igor Aštalkovski
   
10. Gumeni 
   
11. Mujo Isanović
   
12. Mira Medan
   
13. Mateo
   
14. Dževad Majstorović-Džedo 
   
15. Sakib Ahčić-Sake
   
16. Samir Šujak
   
17. Fenzy
   
18. Ismet Mehić
   
19. Jasmin Haračić
   
20. Edin Begović

   
21. Muamer Kovačević
   
22. Asko Buljubašić
   
23. Aldijana Ismailovski
   
   
GOSTI:
   
   
01. Muharem Serbezovski

   
02. Ibrahim Jukan
   
03. Bubi
   
04. Adnan Nezirov
   
05. Semir Draganović
   
06. Omer Nadarević-Omčo

   
   Generalni medijski pokrovitelj BHRT, generalni medijski prmotor Expres, a medijski promotori gotovo svi najeminentniji RTV centri i pisani mediji iz regiona.